Galleri Badehuset 9.september 2023 kl.11

En stor del av mine bilder handler om min oppdagelse av naturens skjønnhet som barn. Derfor tok jeg opp igjen den gamle tradisjonen å sitte ute å male direkte etter naturen. Og inspirasjonen til dette hentet jeg fra bl.a. den engelske kunstneren John Constable, og I.C. Dahls hurtig lagde utestudier malt i oljefarger.

Måten å nærme seg naturen på ved å være midt i den, det framtvinger en metode hvor det å forenkle uttrykket er nødvendig, fordi lyset skifter så fort. Nettopp denne forenklingen skaper en kontakt med naturen som gir igjen meg den gleden det er å være i ute i naturen og oppdage den på nytt der og da, akkurat som jeg gjorde som barn. Disse utestudiene er utgangspunktet for bildene på denne utstillingen.

Velkommen til Galleri Badehuset, lørdag 9.september kl.11, adresse: Munchs vei 8, Helgelandsmoen. Åpningtider: Lørdag 11-17 Søndag 12.00-16.30

(1) Facebook

Utstillingen henger fra 9-17.september 2023.

Min lengsel etter våren

Gammel rogn – ung syrin, 2021-22. 100cm x 120cm

Jeg vender stadig tilbake til mitt gamle motiv, Gammel Syrin. Denne påbegynt lenge før syrinen begynte å blomstre, malt 2021-22, og kan nå sees på Radisson BLU Beitostølen, i foajeen. Jeg har kalt den Gammel Rogn – Ung Syrin. Det uttrykker lengselen etter kraften som ligger i våren og duften av friskt liv, i kontrast til de falleferdige gamle husene fra en svunnen tid. Til salgs.

I continue to return to my previous motif, Old Lilac, sold years ago. This version I started long before the lilac started to bloom, as it does now. Filling the air with its sweet smell. I have called this Old Rowen – Young Lilac. It points towards the lilacs fresh, strong life-force, in contrast to the dilapidated houses from times gone by.

underlige kontraster

Jeg kommer stadig tilbake til den underlige store kontrasten det er mellom vår lengsel etter den opphøyde skjønnhet og våre smertelige resultater.

Da jeg i min ungdom på 1950 tallet, oppdaget at menneskeheten ville kunne utrydde seg selv, og høyst sannsynlig ville gjøre det ved hjelp av atom- og hydrogenbomber, malte jeg i 1970 motivet en ensom klode på vei mot sin egen undergang. En klode som ligner en blodig hjerne, misbrukt i grådighetens og ondskapens tjeneste. Det står i stor kontrast til naturen slik jeg hadde opplevd den bare noen år tidligere.

Da jeg senere fikk flere barn, ble jeg påminnet min egen oppdagelse av livet som barn. Den vidunderlige skjønnhet det var i det å oppdage brisen som varsomt og svaiende, bevege markblomstene i en blomstereng en varm sommerdag. Men murer bygges, og de er så altfor høye å komme over. Koreografen Pina Bausch danset den smertelige lengselen tilbake til sommerengen, mellom Tysklands ruiner.

I keep returning to the strangely great contrasts between our longing for the elevated beauty and our painful results.

When, in my youth in the 1950’s, I discovered that humanity would be able to exterminate itself, and would most likely do so with the help of atoms and hydrogen bombs, I painted the motif in 1970; a lonely globe heading for its own doom. A planet resembling a bloody brain, that has been abused in the service of greed and evil. It is in stark contrast to my own childhood memories of the planet.

When I had children some years later, I was reminded of my own discovery of life as a child. The wonderful beauty it was in discovering the breeze, gentle and swaying, moving the wildflowers in a flower meadow on a hot summer day. But walls are being built, and they are too high to get over. Choreographer Pina Bausch danced the painful longing back to the summer meadow, between the ruins of Germany.

Ei lita jente står i en blomstrende skog og undrer seg over perleduggen. (120×100 uferdig)/ A little girl stands in a flowering forest and wonders about the pearl dew. (120X100 unfinished)
En ensom klode på vei mot sin egen undergang. En klode som ligner en blodig hjerne, misbrukt i grådighetens og ondskapens tjeneste. (Solgt) / A lonely globe heading for its own doom. A planet resembling a bloody brain, abused in the service of greed and evil. (Sold)
Koreografen Pina Bausch danset den smertelige lengselen tilbake til sommerengen, mellom Tysklands ruiner. (40×30)/ Choreographer Pina Bausch danced the painful longing back to the summer meadow, between the ruins of Germany.(40×30)

I keep returning to the strangely great contrasts between our longing for the elevated beauty and our painful results.

Peer Gynt del 3

I 18 mnd har jeg nå arbeidet på mitt livs største prosjekt, en livsfrise med utgangspunkt i Peer Gynt, men med referanser til verdenshistorien. Avdukning av det ferdige bildet er satt til februar 2015. Her er det foreløpige resultatet.

Peer Gynt del 3
Peer Gynt del 3

Peer Gynt prosjektet

Prosjekt Peer Gynt 6mx3,60m Beitostølen
Prosjekt Peer Gynt 6mx3,60m Beitostølen

Vårutstilling

Med huset fullt av bilder tar vi imot interesserte på Bislett. Ta kontakt for avtale.

Refleksjoner 130cmx72cm m/ramme
Refleksjoner 130cmx72cm m/ramme

 

Litt større

3.60x6m
3.60x6m

Da er maleren på plass og vil arbeide ut august i første omgang. Ring gjerne på forhånd om dere har lyst til å ta turen. Raddisson BLU Resort Beitostølen.

Peer Gynt på Beitostølen – Livsfrise

Etter å ha begynt på Peer Gynt bildet, stort sett med den ideen at utgangspunktet har med Jotunheimen å gjøre, har jeg fått konsulenthjelp av min gamle venn, den ypperlige skuespilleren Nils Ole Oftebro. Ikke bare har han spilt Peer, men han er Peer når han leser fra stykket for meg. Riktignok har jeg pløyd gjennom stykket flere ganger, men å høre en som har levd med han et helt liv, viser meg at stykket handler om hvordan Peer levende gjør kampen i oss selv og alle våre dumme avgjørelser, men at vi kan reise oss igjen og ikke gi opp! Kan jeg uttrykke dette i mitt over 20 m2 bildet i Beitohallen?

OG4B6254

Jeg arbeider med skisser i Oslo nå, etter siste uke å ha lagt opp den øvre del av bildet på mitt store atelier i Aurdal. Livsfrisen til Peer, som rammer inn landskapet, blir ikke en gjenkjennende steds illustrasjon fra de stedene Peer var, men mer et uttrykk for den smertedansen jeg opplevde i Pina Bausch’ dans.

OG4B6231

 

I Holocaust sentret i Budapest holdt jeg nylig et foredrag om Kunst og holocaust. I museet så jeg hvordan mennesker kan behandle mennesker på det grusomste. Jøder, sigøynere, homoseksuelle, Jehovas vitner, frimurere osv, alle minoriteter som ikke passet inn i nazistenes verdensbilde, skulle utryddes. Den viljeløse, selvopptatte Peer er et bilde på hvordan menneskeheten lar seg forføre. Som Oftebro sa til meg etter nå å ha spilt Stalin i stykket Diktator mot dikter på Nasjonalteatret: «Psykopatens våpen er sjarm og evnen til å ta beslutninger der andre ikke gjør det. Plutselig er man i hans makt!»

Jeg kan ikke male inn holocaust i Peers liv, men konsekvensene av hans og vår egen karakterløshet, vil bli en del av livsfrisen.

Her er skisser og begynnelsen på den øvre delen av bildet som vil bli montert over det jeg har begynt på, på Beitostølen.

IMG_6480 - Kopi

Peer Gynt skisse smerte

Velkommen inn til en titt på Beitostølen i sommer.

 

Ode til lyset – Arne Paus stiller ut på Beitostølen

Idag åpner utstillingen «Ode til lyset» i Kunsthallen på Beitostølen. Samtidig har Paus flyttet sitt atelier til den 600m2 store hallen og begynner på et bilde som er 6,20×2,40 med utgangspunkt i Peer Gynt.

«Ode til lyset« er temaet for Ridderrennets 50. årsjubileums kunstutstilling i 2013, hentet fra Erlings Stordahlens livsfilosofi og verdigrunnlag. Mange tusen mennesker har i de 50 år Ridderrennet har operert, funnet glede og sosialt fellesskap i å mestre og strekke seg litt lenger. Mange kjente norske kunstnere har donert bilder for å markere årets utstilling. Eva Langass, Oscar Reymert Olsen, Hans Normann Dahl, Dang Van Ty, Thorstein Rittun, Eldar Parr, Gino Scarpa mfl. De fleste bildene vil du kunne se på Ridderrennets nettside www.ridderrennet.no Overskuddet av utstillingen Ridderrennet arrangerer,  går uavkortet til å få flere nyskadde til å delta ved Ridderuka og til å bli mer fysisk aktive i hverdagen.

Parallelt har Arne Paus flyttet sitt atelier inn i Kunsthallen hvor ca ti av bildene fra Ridderrennets utstilling blir å se. Her vil han male det største bildet han har laget så langt i sin karriere. 6,20×2,40 er større enn maleriet «Reisen» som henger på Fagernes lufthavn. Temaet for bildet er en historisk livsfrise med utgangspunkt i Peer Gynts tilknytning til Jotunheimen. Vi vil legge ut bilder av fremdriften av bildet under prosessen. Utstillingen åpner kl 15 idag.

Portrett
Arne Paus i Kunsthallen

"Reisen" på Fagernes Lufthavn
«Reisen» på Fagernes Lufthavn

Utstilling på Beitostølen

Små og store bilder henger på Radisson BLU Resort på Beitostølen. Ta kontakt med resepsjonen for informasjon.

Dekorasjon Radisson BLU Beitostølen
Brevet

 

Gammel syrin, Beitostølen

 

Ild, Beitostølen
Ild, Beitostølen

 

Vinterild, Beitostølen
Vinterild, Beitostølen