Peer Gynt del 3

I 18 mnd har jeg nå arbeidet på mitt livs største prosjekt, en livsfrise med utgangspunkt i Peer Gynt, men med referanser til verdenshistorien. Avdukning av det ferdige bildet er satt til februar 2015. Her er det foreløpige resultatet.

Peer Gynt del 3

Peer Gynt del 3

Posted in Ukategorisert

Peer Gynt prosjektet

Prosjekt Peer Gynt 6mx3,60m Beitostølen

Prosjekt Peer Gynt 6mx3,60m Beitostølen

Posted in Ukategorisert

Vårutstilling

Med huset fullt av bilder tar vi imot interesserte på Bislett. Ta kontakt for avtale.

Refleksjoner 130cmx72cm m/ramme

Refleksjoner 130cmx72cm m/ramme

 

Posted in Ukategorisert

Litt større

3.60x6m

3.60x6m

Da er maleren på plass og vil arbeide ut august i første omgang. Ring gjerne på forhånd om dere har lyst til å ta turen. Raddisson BLU Resort Beitostølen.

Posted in Ukategorisert

Peer Gynt på Beitostølen – Livsfrise

Etter å ha begynt på Peer Gynt bildet, stort sett med den ideen at utgangspunktet har med Jotunheimen å gjøre, har jeg fått konsulenthjelp av min gamle venn, den ypperlige skuespilleren Nils Ole Oftebro. Ikke bare har han spilt Peer, men han er Peer når han leser fra stykket for meg. Riktignok har jeg pløyd gjennom stykket flere ganger, men å høre en som har levd med han et helt liv, viser meg at stykket handler om hvordan Peer levende gjør kampen i oss selv og alle våre dumme avgjørelser, men at vi kan reise oss igjen og ikke gi opp! Kan jeg uttrykke dette i mitt over 20 m2 bildet i Beitohallen?

OG4B6254

Jeg arbeider med skisser i Oslo nå, etter siste uke å ha lagt opp den øvre del av bildet på mitt store atelier i Aurdal. Livsfrisen til Peer, som rammer inn landskapet, blir ikke en gjenkjennende steds illustrasjon fra de stedene Peer var, men mer et uttrykk for den smertedansen jeg opplevde i Pina Bausch’ dans.

OG4B6231

 

I Holocaust sentret i Budapest holdt jeg nylig et foredrag om Kunst og holocaust. I museet så jeg hvordan mennesker kan behandle mennesker på det grusomste. Jøder, sigøynere, homoseksuelle, Jehovas vitner, frimurere osv, alle minoriteter som ikke passet inn i nazistenes verdensbilde, skulle utryddes. Den viljeløse, selvopptatte Peer er et bilde på hvordan menneskeheten lar seg forføre. Som Oftebro sa til meg etter nå å ha spilt Stalin i stykket Diktator mot dikter på Nasjonalteatret: «Psykopatens våpen er sjarm og evnen til å ta beslutninger der andre ikke gjør det. Plutselig er man i hans makt!»

Jeg kan ikke male inn holocaust i Peers liv, men konsekvensene av hans og vår egen karakterløshet, vil bli en del av livsfrisen.

Her er skisser og begynnelsen på den øvre delen av bildet som vil bli montert over det jeg har begynt på, på Beitostølen.

IMG_6480 - Kopi

Peer Gynt skisse smerte

Velkommen inn til en titt på Beitostølen i sommer.

 

Posted in Ukategorisert

Ode til lyset – Arne Paus stiller ut på Beitostølen

Idag åpner utstillingen «Ode til lyset» i Kunsthallen på Beitostølen. Samtidig har Paus flyttet sitt atelier til den 600m2 store hallen og begynner på et bilde som er 6,20×2,40 med utgangspunkt i Peer Gynt.

«Ode til lyset« er temaet for Ridderrennets 50. årsjubileums kunstutstilling i 2013, hentet fra Erlings Stordahlens livsfilosofi og verdigrunnlag. Mange tusen mennesker har i de 50 år Ridderrennet har operert, funnet glede og sosialt fellesskap i å mestre og strekke seg litt lenger. Mange kjente norske kunstnere har donert bilder for å markere årets utstilling. Eva Langass, Oscar Reymert Olsen, Hans Normann Dahl, Dang Van Ty, Thorstein Rittun, Eldar Parr, Gino Scarpa mfl. De fleste bildene vil du kunne se på Ridderrennets nettside www.ridderrennet.no Overskuddet av utstillingen Ridderrennet arrangerer,  går uavkortet til å få flere nyskadde til å delta ved Ridderuka og til å bli mer fysisk aktive i hverdagen.

Parallelt har Arne Paus flyttet sitt atelier inn i Kunsthallen hvor ca ti av bildene fra Ridderrennets utstilling blir å se. Her vil han male det største bildet han har laget så langt i sin karriere. 6,20×2,40 er større enn maleriet «Reisen» som henger på Fagernes lufthavn. Temaet for bildet er en historisk livsfrise med utgangspunkt i Peer Gynts tilknytning til Jotunheimen. Vi vil legge ut bilder av fremdriften av bildet under prosessen. Utstillingen åpner kl 15 idag.

Portrett

Arne Paus i Kunsthallen

"Reisen" på Fagernes Lufthavn

«Reisen» på Fagernes Lufthavn

Posted in Denne uken

Utstilling på Beitostølen

Små og store bilder henger på Radisson BLU Resort på Beitostølen. Ta kontakt med resepsjonen for informasjon.

Dekorasjon Radisson BLU Beitostølen

Brevet

 

Gammel syrin, Beitostølen

 

Ild, Beitostølen

Ild, Beitostølen

 

Vinterild, Beitostølen

Vinterild, Beitostølen

Posted in Ukategorisert

Tindebestigerne til salgs

Hver gang Tindebestigerne har vært på utstilling, har det vært ytret ønske om kjøp. Til nå har det ikke vært til salg, men vist frem som en del av bybilder og smertebilder. Når det nå henger på Galleri Issa på Dikemark, kan vil med glede melde om at bilde er til salgs.

Tindebestigerne /Mountainclimbers

Tindebestigerne av Arne Paus

 

Posted in Ukategorisert

Invitasjon til åpning av ny utstilling

Lørdag 22. september kl. 14 åpner en kollektiv utstilling i Galleri Issa som ligger på Dikemark sykehus i Asker med bl.a. figurative kunstnere som Dag Hol, Jan Valentin Sæther, Trine Folmoe, Harald Kolderup og undertegnede. Utstillingen varer i 2 måneder framover og vil være åpen fra kl. 12 – 17 hver lørdag og søndag.

Mine bilder vil ha et tema, Kontraster.

Motsetningene mellom naturen, mennesket harmonisk  i naturen, og den smerten vi mennesker påfører hverandre i en komplisert verden, er et tema som har opptatt meg de i senere år. Bilder fra utstillingen Smertedans, inspirert av den tyske koreograf Pina Bausch, og som ble vist i Galleri Würth og senere i Den Norske opera, 2010 – 2011, vil være en del av utstillingen, samt flere helt nye bilder som jeg har arbeidet på i sommer.

Jeg vil være tilstede tilstede under åpningen den 22. september.

Velkommen

Posted in Ukategorisert

Siste verket til salgs i Jølster

Posted in Ukategorisert