Redskapet er øyet
Litografiet er en trykketeknikk som først ble tatt i bruk av franskmannen Aloys Senefelder rundt år 1800. Kunstneren tegner med en fettholdig stift på en planslipt litografistein. Etter at tegningen er ferdig prepareres steinen ved at den etses med en svak syre. Dette gjør at partiene som skal ta opp trykkfarge og de som ikke skal det skilles.
Deretter vætes steinen med en svamp før trykkfargen valses inn i steinen. Fargene fester seg da i det fettholdige partiene, men ikke i de fuktige. Et papir legges på steinen og begge dele føres under stort trykk gjennom pressen. Man bruker en stein til hver farge i trykket, og hvis fargene trykkes over hverandre får man frem blandingsfarger. Antall farger kan variere fra 1 til 10-15.
«Forsoningen» 1988, 129/140
» Victoria» finnes både som maleri, litografi og plakat. Inspirert av Knut Hamsun som skrev sin bok «Victoria» i Aurdal, Valdres. Litografiet er trykket i 1993, 67/120.
«Pottemakeren» er laget i 2003 og er hentet fra Jesaja 64:8 hvor Skaperen blir omtalt som en pottemaker. Brun variant, 17/42.
En mer moderne trykke metode er det som heter glicée. Som de skriver på Fineart sine sider:
«Giclée Fine Art Print er en universell betegnelse som utallige kunstnere, museer og gallerier verden rundt har tatt i bruk. Gicléer finnes i samlingene til de fleste store museer i verdenssammenheng, blant andre Metropolitan Museum of Art og Museum of Modern Art i New York, og har oppnådd skyhøye priser på de store auksjonshusene.»
Vi har følgende motiver i glicée trykk: